Na przełomie października i listopada 2018 roku w klasach II c i III b był realizowany program edukacyjny pn. ,,5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE” mający na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat.
Podstawą prawidłowego żywienia jest spożywanie minimum 5. porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich może być szklanka soku. Dieta bogata w produkty z tej grupy wspomaga prawidłowy rozwój dzieci, a także dostarcza im całą gamę witamin i składników mineralnych.
W trakcie zajęć uczniowie poszerzali wiedzę o prawidłowym żywieniu. Stworzyli klasowe albumy: ,,5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Aktywnie uczestniczyli w grach i zabawach dydaktycznych ( ,,Dyktando w ruchu”, ,,Zakodowane owoce”, ,,Znajdź owoc”, ,,Memory”, ,,Owoce i warzywa w moim imieniu”, ,,Kaboom” ).
Zrozumieli, że spożywanie 400 g dziennie owoców, warzyw lub soku dostarcza im dużo witamin i składników mineralnych potrzebnych dla prawidłowego rozwoju organizmu.
Dbałość o prawidłowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Szkolnym koordynatorem tego programu była pani Barbara Wieczorek.